Skaffa en bild av läget
Börja med att skaffa en bild av nuläget. Vad har hänt och vilka är inblandade? Se till att säkra miljön för den som är utsatt. Vid oro för att brott har begåtts, kontakta polisen och undvik att utreda ärendet själva. Om den utsatta är ett barn är det viktigt att ta kontakt med vårdnadshavarna. Om den utsattes familj misstänkts vara en del av problematiken ska socialtjänsten kontaktas.
Informera styrelsen
Kontakta någon av de förtroendevalda i styrelsen. Kontaktuppgifter finns på hemsidan. Berätta om vad som hänt och vad du/ni redan gjort ex. kontaktat polis och vårdnadshavare. Därefter tar styrelsen över.
_________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
Styrelsens arbete
• Om förövaren finns i föreningen ska personen ta en ”time out” från sina förtroendeuppdrag under en eventuell utredning. Att vara ledare är ingen rättighet utan ett förtroendeuppdrag.
• Identifiera behov av stöd i föreningen. Ta reda på vilket stöd som behövs för den som är utsatt, tränarna, anställda, föreningsstyrelsen och andra inblandade?
• Bjud in till samtal med berörda. Säkerställ att verksamheten fortsatt kan byggas på föreningens värdegrund.
• Ta stöd av Riksidrottsförbundet och andra stödorganisationer.
• Informera styrelsens medlemmar, tänk på den personliga integriteten – alla behöver inte veta allt.
• Ta fram en kommunikationsplan. Viktigt att det blir tydligt med vem som ansvarar för vilken del av kommunikationen både internt och externt.
o Vilka behöver bli informerade om det som hänt?
o Vad behöver medlemmarna få veta? (Tänk på den personliga integriteten och att alla inte behöver få veta allt).
o Hur ska dessa personer informeras?
o Vem i föreningen är ansvarig för att prata med media, om det skulle behövas?
o Hur signalerar vi att det inte är personen som utsatts som är problemet?